Zupa Dyniowa

Dodano: 2019-02-18 przez Edyta Karpiesiuk smaczne przepisy

Składniki

  • 2 szklanki purée z dyni*
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 duża marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ cebuli
  • ½ ugotowanej kaszy jaglanej
  • olej rzepakowy lub inny
  • 0,5 litra wody
  • szczypta kurkumy i kminku
  • szczypta cynamonu
  • spora szczypta pieprzu
  • opcjonalnie sól

Purée z dyni – przepis znajdziesz tu

ja lubię z dodatkiem curry

Imbir pokroić na plasterki, czosnek i marchewkę obrać. Na dnie garnka rozgrzać olej i dodać cebulę, imbir, marchewkę oraz czosnek. Smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać wodę, przyprawy i gotować ok. 30 minut. Dodać puree z dyni, ugotowaną kaszę jaglaną i gotować kolejne 10 minut. Ugotowaną zupę zmiksować blenderem i doprawić solą i pieprzem.