Zielona pasta z awokado

Dodano: 2019-02-26 przez Edyta Karpiesiuk smaczne przepisy

 

Składnik

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały ząbek czosnku lub 1/2 większego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i papryka do smaku

Składnik

 

  • Awokado należy przekroić
  • Usuń pestkę, ale jej nie wyrzucaj ponieważ będzie nam potrzebna,
  • Miąższ wydrąż łyżką,
  • W miseczce widelcem rozgnieć miąższ, można użyć blender,
  • Dodaj posiekany drobno czosnek,
  • Dopraw do smaku sokiem z cytryny i resztą przypraw
  • Pastę mona przełożyć do słoika i włożyć do niej pestkę z awokado, aby nie zmieniła koloru.

 

 

Pasta jest banalna w przygotowaniu, a świetnie się sprawdza jako smarowidło na chleb i może z powodzeniem zastąpić masło. Awokado ma wprawdzie sporo kalorii, ale to zdrowe kalorie, bowiem jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które bardzo korzystnie działają na nasze serce ( powinny stanowić około 15% energii z diety). Smarujcie ze smakiem