Zdrowe odżywianie
Akrylamid- substancja toksyczna. Jak powstaje i jaki ma wpływ na nasze zdrowie

Dodano: 2019-02-04 przez Edyta Karpiesiuk

Akrylamid powstaje w produktach spożywczych w wyniku reakcji Maillarda.

Czytaj dalej
Charakterystyka zdrowej diety

Dodano: 2019-02-08 przez Edyta Karpiesiuk

Normy nie muszą być bezwzględnie realizowane każdego dnia, lecz w okresie kilku lub kilkunastu dni

Czytaj dalej
Zdrowe żywienie osób starszych

Dodano: 2019-02-11 przez Edyta Karpiesiuk

Wraz z wiekiem zmienia się zapotrzebowanie na energię, wynika to z faktu, że wraz ze starzeniem się zmniejsza się u człowieka masa mięśniowa

Czytaj dalej
Diety roślinne – dieta wegetariańska i dieta wegańska.

Dodano: 2019-02-12 przez Edyta Karpiesiuk

Wegetarianin to osoba niejedząca mięsa, ryb czy owoców morza ani żadnych produktów je zawierających. Schematy żywieniowe wegetarian mogą znacznie się różnić.

Czytaj dalej
Super Dynia

Dodano: 2019-02-14 przez Edyta Karpiesiuk

Dynia jest smaczna, moim zdanie nawet bardzo smaczna. W Internecie można znaleźć szereg przepisów z dynią w roli głównej bądź jako dodatek. Potrawom dodaje słodkości i piękny pomarańczowy kolor.

Czytaj dalej
Polskie Superfoods.

Dodano: 2019-02-15 przez Edyta Karpiesiuk

Poniżej przedstawiam Wam listę polskich superfoods, czyli produkty o korzystnym działaniu dla zdrowia, bardzo bogate w składniki odżywcze i związki bioaktywne.

Czytaj dalej
Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ)

Dodano: 2019-02-17 przez Edyta Karpiesiuk

Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) są przewlekłym zaburzeniem immunologicznym o nie do końca znanej etiologii, które dotknęło miliony osób na całym świecie.

Czytaj dalej
Najczęstsze błędy w żywieniu osób starszych, ich konsekwencje i możliwości zapobiegania.

Dodano: 2019-02-18 przez Edyta Karpiesiuk

Z wiekiem zmniejsza się ilość wydzielanej śliny i soków trawiennych, trudniej więc trawić pokarm. Następuje zwolnienie perystaltyki jelit, zmienia się także mikroflora jelita grubego, co przenosi się na ogólne pogorszenie samopoczucia wynikające z niedoborów składników odżywczych.

Czytaj dalej