Krem z Pieczonej Papryki

Dodano: 2019-02-18 przez Edyta Karpiesiuk smaczne przepisy

 

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta pieprzu cajenne
  • szczypta słodkiej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki syropu z agawy
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól i pieprz do smaku
  • mleczko kokosowe jako dodatek

 

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC.
  2. Papryki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda. Ułożyć je na przygotowaną blachę przeciętą połówką do dołu i piec 20-30 minut.
  3. Kiedy skóra będzie brązowa papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry.
  4. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać czosnek, cebulę i podsmażyć przez 1 minutę. Dodać pieczoną paprykę i smażyć  całość kolejną minutę.
  5. Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu około 15 minut.
  6. Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglana i gotować kolejne 5 minut. Zmiksować blenederem na gładką masę
  7. Podawać z mleczkiem kokosowym.