Cannelloni z dynią i kaszą jaglaną

Dodano: 2019-02-18 przez Edyta Karpiesiuk smaczne przepisy

Składniki na 3-4 porcje:

  • 250 g makaronu do canelloni

Sos:

  • 2 pomidory w puszce całe
  • 1 ząbek czosnku
  • olej rzepakowy
  • duża szczypta cynamonu
  • sól i pieprz

Farsz:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki puree z dyni*
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 łyżka zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • tymianek suszony lub świeży

 

Purée z dyni – przepis znajdziesz tu

Przygotowanie

  1. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać czosnek i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać pomidory z puszki, dodać przyprawy i zioła, następnie dusić na małym ogniu przez około 40 minut.
  2. W międzyczasie przygotować canelloni. Kaszę jaglaną gotować do miękkości.
  3. Następnie kaszę przełożyć do miski, wymieszać ze pozostałymi składnikami farszu i  zmiksować blenderem, żeby farsz był gładszy.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  5. Przygotować duże naczynie żaroodporne i delikatnie posmarować oliwą.
  6. Farszu przełożyć do foliowego woreczka i uciąć jeden dolny róg, tak aby dziurka nie była większa, niż średnica canelloni. Przy pomocy woreczka wypełniać makaron farszem. Napełnione cannelloni ułożyć na dnie naczynia.
  7. Ugotowany sos pomidorowy krótko zmiksować blenderem. Wylać sos na cannelloni w naczyniu żaroodpornym i piec przez 25 minut.